Paardenrassen de Brabander paard

De Brabander paard zoals zijn naam al zegt, is het vaderland van dit massieve werkpaard (stokmaat 165 tot 175 cm) de Belgische provincie Brabant. Daarnaast worden ook de namen 'Belg' of 'Belgisch trekpaard' gebruikt. Vaak wordt dit dier 'de sterkste levende tractor ter wereld' genoemd.


Alles voor en over Friese paarden

Gratis poster? Kijk hier!

Zoeken, kopen of bestellen?

De Brabander Paard

Brabander paarden werden vroeg gebruikt om langs de kust als trekpaard te dienen voor de garnalen visserij. Deze traditie wordt tegenwoordig bijna niet meer gebruikt.


Enkele paardenkenners zien Brabander paarden als directe nakomelingen van het oude diluviale paard. Het fokken van dit zware, sterke ras lag altijd in handen van de boeren. In 1866 werd de vereniging 'Le cheval de trait belge' opgericht.


Tot 1870 waren er drie grote fokstammen: de Gros-dela-Dendre, de Gris-des-Hainot en de Colosses-de-la-Mahaiquelijn.


Eind 19de, begin 20ste eeuw werden de Brabanders naar veel landen geëxporteerd. Ze hadden een sterke invloed op verschillende paardenrassen overal ter wereld. Met het begin van de mechanisering

van de landbouw in de jaren vijftig van de vorige eeuw liep de fokkerij van dit ras steeds sterker terug. Helaas dient ook dit oude ras de machtige brabander paard tegenwoordig vaak alleen nog als vleesleverancier.Alles zoeken over paarden


Grotere kaart weergeven


Veel bekeken pagina’s
Eigen paard

Kenmerken friese paarden

Huifkartocht met paard

Friese paarden

Paard stalingen

Paarden en Ponys

Paarden verzorging

Appaloosa paard

Paarden zadels

Paardrijles

Paardenvrachtwagen

Andalusier paard

Appaloosa paarden

Lusitano paard

Gratis paarden

Quarter horse paard

Paarden trailers

Paarden manegeShare