Paardenrassen het Spaanse paard de Andalusier

De Andalusier (stokmaat 152 tot 158 cm) is de trots van de Spaanse paardenfokkers. In zijn vaderland noemt men de Andalusier uitsluitend de 'Pura Raza Española', het zuivere Spaanse ras. De wieg van de Andalusiër stond in de 15e eeuw in drie Spaanse kartuizerkloosters.


Alles voor en over Friese paarden

Gratis poster? Kijk hier!

Zoeken, kopen of bestellen?

Andalusier paard

De monniken namen de raszuiverheid van de Andalusier zo serieus dat ze katholieken die te veel afweken van het nationale paardentype zelfs bedreigden met excommunicatie. Het is vooral aan de monniken van Jerez te danken dat een aantal zuivere Andalusiers de regeerperiode van Filips III heeft overleefd. Hij gaf namelijk opdracht tot het inkruisen van noordelijk bloed. In de 16e en 17e eeuw werden de Andalusiers de stamvader van bijna alle Europese paardenfokprogramma's.


Merries en hengsten uit de koninklijke stoeterijen Córdoba, Sevilla en Jerez beïnvloedden het ontstaan van de Engelse volbloed, Napolitaner Kladruber, Frederiksborger en Lipizzaner De Spaanse conquistador Hernando Cortes veroverde met Spaanse paarden grote delen van Amerika.


Deze paarden werden de voorouders van de Appaloosa, de Pinto, het Quarter Horse en veel andere rassen Tegenwoordig fokt men raszuivere Andalusiers in de omgeving van Jerez de la Frontera Deze uiterst gevoelige paarden zijn zeer aangename, maar wel vurige, bescheiden renpaarden met een groot uithoudingsvermogen en een goed karakter.


Alles zoeken over paarden


Grotere kaart weergeven


Veel bekeken pagina’s
Eigen paard

Kenmerken friese paarden

Huifkartocht met paard

Friese paarden

Paard stalingen

Paarden en Ponys

Paarden verzorging

Appaloosa paard

Paarden zadels

Paardrijles

Paardenvrachtwagen

Andalusier paard

Appaloosa paarden

Lusitano paard

Gratis paarden

Quarter horse paard

Paarden trailers

Paarden manegeShare