Friese paarden een paard met een geschiedenis van 3000 jaar.

Tegenwoordig leveren friese paarden zowel onder het zadel (in de dressuur) als aangespannen voor de sjees, in een enkel of dubbelspan maar ook in de tandem en klavertje drie, of de concourswagen uitmuntende prestaties. En ook als recreatie- paard is er nauwelijks een plezieriger kameraad denkbaar. Friese paarden staan bekend als het enige inlandse Nederlandse paardenras. Al vanaf de eerste eeuw na christus zijn er aanwijzingen dat er al voorvaderen van de huidige Friese paarden in Nederland en West-Europa rondreden. Door de eeuwen heen zijn Friese paarden gebruikt als rijpaard in diverse oorlogen.Ondanks dat een fries een barok paard is, is het toch een warmbloed. Het Friese paard heeft als voorouders de Equus robustus. Dit paard is vermengd met Arabisch bloed via de Spaanse Andalusiers en is later gekruist met Oldenburgers en westfriezen allen warmbloedig.

In de zeventiende eeuw werd het edele Friese paard populair onder de wat rijkere boeren en adelen, vooral in het Noorden van Nederland, Friesland. Het paard werd gebruikt voor het lichtere werk op de boerderijen, maar vooral voor het trekken van de zondagse koets. Friese paarden zijn dus een aantal maal dichtbij uitsterven geweest.


In de negentiende eeuw kwamen harddraverijen in de mode en werd een poging gedaan om het ras te veredelen: er werd veel gekruisd met lichtere paarden om een nog snellere draf te krijgen. Hier kwam men vrij snel van terug. Andersom is de invloed van het Friese paard nog wel terug te zien in sommige types draver, zoals de Russische en de Amerikaanse draver.

Aan het einde van de negentiende eeuw, begin van de twintigste eeuw kreeg de Fries het weer zwaar: veel boeren hadden geen geld meer voor het aanhouden van Friezen alleen voor de koets en voor het zware werk op de boerderij waren de friezen niet sterk genoeg.Van uw hobby uw beroep maken? Kijk dan eens bij de beroepsprofielen uit de sector dieren en verzorging  zoals die van paardenhandelaar. NationaleBeroepengids.nl heeft een compleet overzicht van alle beroepen en trekt honderdduizenden bezoekers per jaar.Geschiedenis van friese paarden


Het Friese paard.


Het Friese paard, genoemd naar de provincie waar ze vandaan komen. In de geschiedenis van het Friese paard is het regelmatig geroemd en verguisd, maar altijd zichzelf gebleven. Het Friese paard is één van de oudste Europese paardenrassen en werd door de Romeinen al gebruikt als een krijgspaard. De Kruisridders uit de middeleeuwen hadden als snel door dat het Friese paard uitstekend geschikt was om op te rijden.

Zij gebruikten naast andere paarden ook Friese hengsten. Ze waren groot en sterk en dat was ook wel nodig aangezien ridders en hun harnas in die tijd soms wel meer dan 250 kilo wogen. De veldslagen in die tijd vroegen van het paard, uithoudingsvermogen, kracht en strijdlust.


Het Friese paard is nog lange tijd gebruikt als rijpaard en strijdros in oorlogstijd.

In het begin van de 19e eeuw kwam in Friesland het harddraven op de korte baan op. De rijkere boeren en de adel gebruikte het paard toen niet alleen als werkpaard maar het werd tevens gebruikt als een stuk vermaak, zoals tijdens de kortebaan draverijen.


Het Friese paard, gifzwart van kleur, een trotse houding, een fraaie zwanenhals, een klein hoofd met grote ogen, weelderige manen en staart, mooie vetlokken aan de benen, vriendelijk en zacht van aard,  leergierig en altijd bereid om voor je te werken.

Het Friese paard kenmerkt zich tevens door zijn vorstelijke draf met een knie-actie die typerend is voor  het ras. Het Friese paard is niet veeleisend en gemakkelijk in de omgang.

Alles zoeken over paarden


Grotere kaart weergeven


Veel bekeken pagina’s
Eigen paard

Kenmerken friese paarden

Huifkartocht met paard

Friese paarden

Paard stalingen

Paarden en Ponys

Paarden verzorging

Appaloosa paard

Paarden zadels

Paardrijles

Paardenvrachtwagen

Andalusier paard

Appaloosa paarden

Lusitano paard

Gratis paarden

Quarter horse paard

Paarden trailers

Paarden manege


Friese paarden zijn het enige, zuiver inlandse paardenras van Nederland!

Volgens onderzoekingen wordt dit ras al 3000 jaar gebruikt. De Romeinen waardeerden dit paard bijzonder. Ze benutten friese paarden als strijddier op veldtochten in Engeland. De friese paarden werden vroeger voornamelijk als werkpaard door de boeren gebruikt. Later is het ras meer sportgericht gefokt, maar het is niet geschikt voor de springsport.


Alles voor en over Friese paarden

Gratis poster? Kijk hier!

Zoeken, kopen of bestellen?

Share