Het Friese paard is een sierlijk ogend paard met veel behang en een fiere houding.

Het ras staat bekend om een levendige, hoge-stap draf. Het Fries wordt beschouwd als een gewillige, actief en energiek paard dat ook zacht is en volgzaam. Een Friese paard heeft de neiging om grote aanwezig te zijn en zich te dragen met elegantie. Het ras heeft krachtige spieren en goede botstructuur.Friezen hebben lange, gebogen nekken en korte oren. Hun aflopende schouders zijn zeer krachtig. Friese paarden zijn compact, gespierd lichaam met een sterk hellende achterkant en een lage  staart. Hun ledematen zijn relatief kort en sterk. Om toegelaten te worden als fokdieren in de FOD stamboek  moet een hengst door een strenge goedkeuringsprocedure.


2 soorten van Friese paarden


We onderscheiden 2 verschillende soorten friese paarden. De barokke type is het robuustere bouw van de klassieke Friese. De moderne, sport paard type is fijner uitgebeend. Beide soorten komen veel voor, hoewel de moderne type momenteel meer populair in de showring is dan de barokke Fries.

  • Het lichaam is compact en sterk.
  • Haren: De manen zijn lang, vol en golvend, evenals de staart.
  • Hoofd: De Fries heeft een fijn hoofd met korte, spitse en beweeglijke oren.
  • Hals: Hoge hals aanzet, lang.
  • Schouders: De schouders zijn krachtig ontwikkeld.
  • Benen: Tamelijk kort, maar stevig, lang behaard en met een vetlok.
  • Kleur: Een Fries is vrijwel altijd zwart zonder aftekeningen. Aftekeningen zijn dan ook verboden, hoewel een klein kolletje een enkele keer door de vingers wordt gezien. Een enkele keer komt er een zeer zeldzame bruine variant voor.
  • Schofthoogte: Tussen 1,55 m (voor opname in het stamboek) en 1,70 m.Alles zoeken over paarden


Grotere kaart weergeven


Veel bekeken pagina’s
Eigen paard

Kenmerken friese paarden

Huifkartocht met paard

Friese paarden

Paard stalingen

Paarden en Ponys

Paarden verzorging

Appaloosa paard

Paarden zadels

Paardrijles

Paardenvrachtwagen

Andalusier paard

Appaloosa paarden

Lusitano paard

Gratis paarden

Quarter horse paard

Paarden trailers

Paarden manege


Kenmerken van Friese paarden

Friese paarden hebben ook lange, dikke manen en staart, vaak golvend lang, zijdeachtig haar op de onderbenen De officiële ras heeft zelden witte aftekeningen het komt voor dat een kleine witte vlek het voorhoofd te zien is. Maar dit is een zeldzaamheid.  Friezen af en toe kastanje van kleur. De Friese paarden gemiddelde hoogte is ongeveer 1,60 m, maar kan variëren  tot 1.7m hoog. De merries en ruinen moet ten minste 1,57 m hoog zijn om  in aanmerking te komen voor een stamboom benaming.


Alles voor en over Friese paarden

Gratis poster? Kijk hier!

Zoeken, kopen of bestellen?

Share