Het Friese paard is een sierlijk ogend paard met veel behang en een fiere houding.

De galop van de Fries wordt hoog gesprongen en 'zit' zeer aangenaam, en de snelheid verschilt per paard. Om over wat hogere hindernissen te kunnen komen, moet een paard 'basculeren': de schoft wordt het hoogste punt van de bovenlijn, die min of meer vlak wordt. Dat is tegengesteld aan de 'opgerichte' houding waarvoor het dier gefokt is. Ook is het Friese paard er als de schaatsers in Thialf een schaats wedstrijd winnen dan mogen ze in de koets met Friese paarden ervoor.

Met zijn mooie zelfhouding,werklust en slimme karakter is de Friese paard tegenwoordig een gevraagd dressuur paard, maar in vroeger dagen werden de paarden ingezet als strijdpaard, draver,koets paard en landbouw paard. Nog steeds wordt, onder andere voor  traditionele slees, met het Friese paard aangespannen gereden. In enkel- of dubbelspan als tandem of ‘klavertje-drie; strijden de dieren in eigen wedstrijdrubrieken tegen elkaar.


Ook als (samengesteld) menpaard kan de Friese paard zich, net als in andere disciplines, meten met andere rassen en worden goede resultaten behaald het fries paard friese paarden .

Alles zoeken over paarden


Grotere kaart weergeven


Veel bekeken pagina’s
Eigen paard

Kenmerken friese paarden

Huifkartocht met paard

Friese paarden

Paard stalingen

Paarden en Ponys

Paarden verzorging

Appaloosa paard

Paarden zadels

Paardrijles

Paardenvrachtwagen

Andalusier paard

Appaloosa paarden

Lusitano paard

Gratis paarden

Quarter horse paard

Paarden trailers

Paarden manege


Het friese paard is krachtig, elegant en mooi.

Peter Spahn (Belgische nationaliteit) rijdt samen met de hengst Adel mee in de internationale Grand Prix, evenals Goffert en zijn amazone dit in Amerika deden (Goffert is in 2007 overleden).  Een aantal Nederlandse amazones zijn bijna Grand Prix startgerechtigd met hun Fries. De Friese paard is echter niet geschikt voor de spring sport.


Alles voor en over Friese paarden

Gratis poster? Kijk hier!

Zoeken, kopen of bestellen?

Share