Paardenrassen Haflinger paarden

Haflinger paarden zijn sterk, energievol en hebben een enorme weerstand! Wanneer de Haflinger paarden of 'kleine blonde' precies zijn ontstaan in het gebied van de Salten-Mölden-plateaus in het Etschdal is niet precies te zeggen. In de Romeinse tijd kwam er in Zuid-Tirol echter al een klein bergpaard voor dat tegenwoordig als zijn voorvader wordt beschouwd.


Alles voor en over Friese paarden

Gratis poster? Kijk hier!

Haflinger paard

Dit stamras werd vermoedelijk gekruist met koudbloeden uit het noorden en oosterse hengsten uit het zuiden.


Het staat vast dat de eerste haflinger paarden hier al in 1282 vertoefden. De naam 'Haflinger' kregen ze echter pas rond de eeuwwisseling. Die stamt af van de plaats Hafling bij Meran. De lichtbruine halfbloedhengst Folie wordt beschouwd als de stamvader van de moderne Haflinger-fokkerij. Zijn vader, El Bedavi XXII, een Arabierhengst, stamde uit de 'keizerlijke koninklijke' stoeterij Radautz; zijn moeder was een merrie van een Tiroolse boer (Folie) uit Vintschgau. Toen Zuid-Tirol in 191 9 Italiaans grondgebied werd, begon men in de staatsstoeterij Piber in de Steiermark en op het Staatsfohlenhof bij Ossiach in Karnten zelfstandig te fokken.


Tegenwoordig zijn Haflinger paarden overal ter wereld geliefd. De Britse koningin Elizabeth fokt bijvoorbeeld Haflinger paarden, en haar echtgenoot, prins Philip, doet met spannen mee aan Halflinger menwedstrijden. Ook in de berglanden in Azië worden Haflingers gehouden en ter verbetering van de inheemse paarden ingekruist.


Omdat dit sterke paard zich zelfs op 4000 meter hoogte heeft bewezen, loopt in de Himalaya-staat Bhutan een kruisingsprogramma tussen Haflingers en de inheemse Tibet-pony's. Maar ook in de VS, in Australië en Zuid-Afrika dragen de vriendelijke kleine paarden de bagage van wandelaars en de buit van jagers.


Een van zijn schitterende eigenschappen is dat dit dier in combinatie met zijn vastberadenheid, werklust, trots en bescheidenheid in alle terreinen tredzeker is. Door hernieuwde inkruising van Arabische-volbloedhengsten (Arabo-Haflinger) ontwikkelde dit ras zich van een werkpaard tot een ideaal rijpaard voor het hele gezin Door zijn enorme weerstand kan de Halflinger het hele jaar door buiten worden gehouden.

Alles zoeken over paarden


Grotere kaart weergeven


Veel bekeken pagina’s
Eigen paard

Kenmerken friese paarden

Huifkartocht met paard

Friese paarden

Paard stalingen

Paarden en Ponys

Paarden verzorging

Appaloosa paard

Paarden zadels

Paardrijles

Paardenvrachtwagen

Andalusier paard

Appaloosa paarden

Lusitano paard

Gratis paarden

Quarter horse paard

Paarden trailers

Paarden manegeZoeken, kopen of bestellen?

Share