Paarden verzorging een bijna full time baan!

Een paard verzorgen doe je zo.:


1. Uitmesten van de stal


Eerst breng je de paarden naar buiten. Met een mestvork of schep verwijder je de mest ballen. Dan verwijder je het schone stro en legt het aan de kant. Alle vieze plekken en nat stro dienen opgeschept en weggebracht te worden. Het schone stro mag je daarna terugleggen en aanvullen met vers stro. Nadien moet je het stof laten zakken alvorens het paard weer in de stal te zetten. Wekelijks of maandelijks word de gehele stal leeggehaald en ververst. Deze werkwijze noemen we het oppot systeem.


2. Controle van de stal


In de stal is een ruif, voederbak en drinkbak aanwezig. Een liksteen zorgt voor een toevoer van zout. De ruif moet dagelijks voorzien worden van vers hooi. De voederbak dient proper te zijn en overgebleven voedsel resten moeten verwijdert worden. Voedsel dat blijft liggen is meestal niet goed meer. Ook de drinkbak moet elke dag gecontroleerd en gereinigd worden.


3. Voeding


Voor een paard is een goede voeding heel belangrijk. Een paard eet normaal constant. Met zijn kleine maag kan je beter verschillende malen een kleine maaltijd geven om problemen te vermijden.

Paarden verzorging

Het voedsel kan je onderverdelen in:

  • ruwvoer
  • krachtvoer
  • water


4. Beweging


Een paard heeft veel beweging nodig. In de natuur legt een paard gemiddeld 30 km per dag af. Je moet ervoor zorgen dat het regelmatig op de weide kan. Intensieve bewegingen laten doen tijdens de training zijn levensnoodzakelijk. De conditie van het paard wordt geleidelijk opgebouwd en zonder training krijg je geen goede prestaties. De hoeveelheid voer wordt ook aangepast aan de hoeveelheid beweging.

5. Poetsen.


Bij de dagelijkse verzorging hoort een goede poetsbeurt om het dier gezond te houden. Het gaat er niet alleen om je paard proper te maken maar ook om het contact met de verzorger te verbeteren. Anderzijds verbeter je de bloedsomloop en masseer je de spieren. Met een roskam maak je ronddraaiende bewegingen van de hals naar de staart toe. Voldoende drukken is nodig om het masserend effect te verkrijgen. Hierna doen we het nog eens over met een plastieken roskam met fijne tandjes om het fijne vuil te verwijderen. Met een harde borstel wrijven we nog eens over het paard tegen de haargroei in. Deze borstel gebruiken we ook voor de benen. Het hoofd doen we met een zachte borstel, terwijl we ogen en neus afsponzen. De manen en staart ontdoen we van stro en kammen deze met een manen kam. Als laatste gebruiken we een glansborstel.


6. Hoef verzorging


Met een hoeven kam verwijderen we mest en modder. Dit gebeurt steeds van de hiel naar de teen. De hoef wand word met een harde borstel ontdaan van modder. Af en toe word er hoef teer, hoef olie of hoef vet op aangebracht.


7. Tand verzorging


Slechte tanden of ontstekingen zorgen ervoor dat het paard meer kolieken krijgt. Morst een paard eten, eet het meer hooi dan krachtvoer en ruikt de adem slecht, dan heeft je paard tand verzorging nodig.


Alles zoeken over paarden


Grotere kaart weergeven


Veel bekeken pagina’s
Eigen paard

Kenmerken friese paarden

Huifkartocht met paard

Friese paarden

Paard stalingen

Paarden en Ponys

Paarden verzorging

Appaloosa paard

Paarden zadels

Paardrijles

Paardenvrachtwagen

Andalusier paard

Appaloosa paarden

Lusitano paard

Gratis paarden

Quarter horse paard

Paarden trailers

Paarden manegePaarden verzorging Het verzorgen van je paard , enkele richtlijnen

Een goed verzorgd paard is gezond. Het vergt dagelijks veel tijd en inzet om dit optimaal te kunnen doen. De verzorging houd een aantal handelingen in die nauwgezet dienen uitgevoerd te worden.Alles voor en over Friese paarden

Gratis poster? Kijk hier!

Share

Zoeken, kopen of bestellen?